Svineskank eller vikingekøller tilberedes let i slowcookeren

Svineskank/vikingekøller i slowcooker

Vikingekøller eller svineskank på udsalg hos Rema 1000
Her ses Rema 1000s annonce med såkaldte “vikingekøller”. Vi har brugt de almindelige køller uden marinade

De senere år har flere og flere supermarkeder taget mere ukendte udskæringer ind i sortimentet. Ofte har de den store fordel, at de er langt billigere end de kendte udskæringer, og så er det jo altid sjovt at prøve noget nyt.

For nylig havde den lokale Rema 1000 tilbud på noget, de kaldte “vikingekøller”. Man kunne dog hurtigt forvisse sig om, at den norske butikskæde ikke havde slagtet de sidste overlevende vikinger eller på anden vis lemlæstet mennesker. Der var derimod tale om helt almindelige svineskanke, dvs. en udskæring af svinets ben.

Ligesom på oksen, hvor skanken fx bruges til osso buco, så skal svinets skank også tilberedes over lang tid for at opnå mørhed og velsmag. Derfor er slowcookeren perfekt til braissering af svineskanke eller vikingekøller.

I bund og grund kan man sagtens tilberede svineskankene ligesom oksen, altså som osso buco med løg, gulerod og selleri samt vin. Men umiddelbart så var min tanke, at øl stod bedre til svin end vin, så min metode blev en variant:

Svineskank eller vikingekøller tilberedes let i slowcookeren
Svineskankene sammen med grøntsagerne.

Ingredienser

3 svineskanke/vikingekøller, afpudset og aftørret

2 store gulerødder, finthakket/revet

2 store løg, finthakket

3 stængler selleri, finthakket

2 fed hvidløg, finthakket eller presset

en lille dåse tomatpasta

1 mørk øl, fx stout eller ale

2-3 dl hønsefond (eller en terning)

persille + laurbærblade

Tilsmagning med : salt,  peber og evt. eddike og sukker eller gastrique

Fremgangsmåde

Afpuds skankerne. Fjern urenheder og løse stykker fedt. Tør dem grundigt af og krydre dem med salt og peber.

Grøntsagerne hakkes fint og lægges i bunden af slowcookeren. Begynd med løg og hvidløg og læg derefter selleri og gulerødder. Persille, laurbærblade og tomatpasta hældes i.

Læg ovenpå skankerne og hæld før øl og derefter fond over. Hvis du bruger terning, så brug gerne mere øl. Pas på med at fylde for meget væske på. Husk, at det ikke fordamper i slowcookeren, så al væsken er tilbage, når du er færdig. Desuden så falder skankerne sammen i løbet af tilberedningen.

Sæt slowcookeren på low og lad den stå i 6-8 timer. Du kan evt. tage skankerne op efter 7 timer og lade slowcookeren stå under emhætten og “dampe” lidt ind i den sidste time.

Smag saucen til med salt, peber og evt. eddike/sukker eller gastrique. Saucen kan også jævnes eller monteres, hvis du foretrækker en lidt tykkere sauce. Fjern persille og laurbærblad inden servering. Grøntsagerne er ikke vildt spændende i saucen, så jeg har også prøvet at si saucen fra og koge det ind i en kasserolle.

Serveres fx med en rodfrugtsmos eller ovnbagte rodfrugter og ris.