Oksehale-ragù i slowcooker

Oksehale-ragu

Oksehale-ragù i slowcooker
Oksehale-ragù tilberedt i slowcooker serveret på frisk pasta
Oksehaler er desværre et sjældent syn i supermarkedernes kølediske, men er du heldig at kende en god slagter eller falde over dem, så tøv ikke med at købe dem. I en slowcooker bliver de både velsmagende og lækre.

I Danmark bruger vi dem ofte til oksehale-suppe, men her er det en italiensk inspireret ragù, som passer godt til pasta, fx tagliatelle eller parpadelle.

Retten egner sig fortrinligt til at blive sat over om morgenen og være færdig om aftenen. Men den bliver næsten endnu bedre, hvis du først spiser, når den har været i køleskabet natten over.

Ingredienser
1 kg. oksehaler, i stykker, afpudset for større klumper fedt
3 stængler bleg-selleri, hakket
2 gulerødder, hakket
2 løg, hakket
2 fed hvidløg
2 dåser hakkede, flåede tomater
3-4 dl rødvin
2 dl. oksefond (eller terning/koncentrat)
2 laurbærblade
salt og peber
hvedemel
smør og olie
evt. soya-sauce og fish sauce (et par skefulde af hver)

Fremgangsmåde
Hvis din oksehale er hel, så skal den deles op i stykker. Det er lettest at få slagteren til at gøre det, men ellers skal de skæres over ved leddene.

Herefter vendes hvert stykke i hvedemel, der er krydret med salt og peber. Stykkerne skal blot dækkes til og rystes af.

I en pande varmes smør og olie op til det ryger, og hver oksehale steges på alle sider i kort tid, så der kommer stegeskorpe på. Stykkerne lægges i slowcookeren.

Grøntsagerne hakkes relativt fint og hældes i slowcookeren. Det samme gør laurbærblade og der krydres med salt og peber. Herefter hældes tomaterne på og der tilsættes fond. Hvis du ønsker at bruge soyasauce og/eller fishsauce, så tilsættes det nu. Disse to ting giver dybde i smagen, men kan sagtens udelades.

Nu hælder du rødvin over indtil både grøntsager og oksehaler er dækket helt til. Men heller ikke mere. I modsætning til traditionel tilberedning, så koger hverken vin eller fond jo ind.

Slowcookeren sættes på low, og der får den lov til at stå i mindst 8 timer, gerne 10-12 timer.

Sluk slowcookeren, tag forsigtigt oksehalerne op. Pas på, de er meget møre og kødet falder let af benene. Det er vigtigt at få alt kødet op. Tag også gerne laurbærbladene op (smides ud).

Lad slowcookeren stå og falde til ro. Det gør det muligt at opsamle fedt fra toppen af saucen med en ske.

Herefter kan du vælge at purére saucen med en stavblender. Det er dog ikke nødvendigt, men giver en pæn sauce. Er du mere til det rustikke, så lader du være.

Saucen burde være tyknet af melet, men du kan vælge at hælde den over i en gryde og koge den mere ind.

Når oksehalerne er kølet en smule af, så skal du pille kødet af benene. Der er stadig en del fedt og bindevæv, og det skal ikke med. Det er kun det rene kød, som pilles af halerne. Læg det i en skål.

Hvis der er meget sauce tilbage, så tag noget fra og kom det i en gryde på mellem varme. Her kommer du kødet op i. Smag

Det er vigtigt, at kødet spiller hovedrollen i ragùen. Det er ikke en tomatsauce med lidt kød, men kød med en smule tomatsauce. Ganske som en god bolognese.

Serveres ovenpå pasta med rigeligt med revet parmesan.