Brød i slowcooker

Brød i slowcookerDet lyder måske helt tosset, men det er faktisk muligt at lave brød i sin slowcooker.

En slowcooker når en top-temperatur omkring 90-95 grader (men aldrig i nærheden af 100 grader), og det er cirka samme temperatur, som et brød skal have i midten, når det er færdigbagt.

Samtidig varmes en slowcooker så langsomt op, at man kan undgå af forhæve dejen. Man kan altså let lave en dej og smide den direkte i slowcookeren og tænde for dem. Sætter du den på high, tager det et par timer – på low tager det en time eller 1,5 længere.

Det er ikke alle opskrifter, der kan bruges, og det kan meget vel tænkes, at man skal eksperimentere lidt, før man får det helt på plads.

Pga. kondensvandet, der dannes på undersiden af glaslåget, drypper ned på brødet, så bliver oversiden af skorpen blød, og det kan derfor være en rigtig god idé at give brødet en tur under grillen i ca. 3-5 minutter, så det får en fin skorpe hele vejen rundt.

Ingredienser

  • 25 g smør
  • 1⁄4 liter mælk
  • 1 dl ymer eller hvid yoghurt
  • 25 g gær
  • 1 æg
  • 2-3 tsk groft salt
  • 1 tsk sukker
  • 100 g knækkede hvedekerner (ca. 1 1⁄2 dl)
  • 550 g hvedemel (ca. 9 dl)

Fremgangsmåde

Læg et stykke bagepapir i slowcookeren, så den er rimeligt foret. Dejen skal helst ikke røre ved kanten direkte. Du kan også vælge at bruge en silikoneform, hvis du har en, der kan være i slowcooker-indsatsen.

Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken samt ymer. Rør godt rundt og rør gæren ud heri.

Tilsæt æg , salt og sukker og rør godt rundt.

Tilsæt kerner og mel og ælt det godt igennem. Hvis du bruger maskine, så ælt det mindst 4-5 minutter, i hånden mindst 10 minutter.

Form dejen til en kugle, og placer den på bagepapiret (eller i formen) i slowcookeren. Læg låget på.

Tænd slowcookeren på HIGH.

Bag brødet i ca. 2 timer og kig til brødet. Hvis du har et digitalt “instant read”-termometer, så brug det til at måle temperaturen midt i brødet. Det skal være op mod 98 grader, men 94-95 grader er også okay. Det er vigtigt, at midten ikke er klæg, og en halv time er sjældent et problem, hvorimod en halv time for lidt, kan betyde, at du får et klægt brød.

Tips og tricks

Du kan også bruge såkaldte “no nead”-deje, som fx kvalimad.dk’s “Verdens bedste brød” i slowcookeren. Der findes også flere brødblandinger, som let kan bruges direkte i slowcookeren. Rugbrød har vi ikke prøvet (endnu).

Du kan også tilføje krydderurter eller andre kerner, hvis du foretrækker det.

This slideshow requires JavaScript.